• • ABOUT • • FOOD REVIEW • • HIGH SCHOOL LIFE • • TRAVEL • • UNIVERSITY LIFE • •

Wednesday, August 27, 2014

Long Road to Merapi (Live In Merapi 2010 Part 1)

Musim liburan udah lewat, tapi gua libur ngampus masih sebulan lagi padahal temen-temen gua yang kampus lain udah pada masuk semua (kampus gua kalo libur dari semester genap ke ganjil sampe 3 bulan). Liburan ini gua ga pergi yang travelling jauh-jauh gitu. Tadinya sih mau pergi ke tempat yang jauh sama temen-temen, tapi guanya ga jadi ya sudah lah ridho-in ajah.

Terus gua jadinya mau cerita aja tentang pengalaman wisata gua yang seru bingits beberapa taun lalu. Sebenernya gua udah pernah bikin post-nya taun 2010 (kalo yang ngikutin blog gua dari lama pasti tau), tapi karena sibuk sekolah jadinya gua singkatin cerita 5 hari wisata ke dalam satu post. Karena post yang lama rusak, jadinya gua ceritain lagi deh buat kalian semua, kali ini akan gua pecah menjadi beberapa post dan ceritanya lebih detail.

Dan karena post ini akan masuk dalam label "travel" jadinya gua bikin bilingual deh!
Mari kita mulai ceritanya, kembali ke Oktober 2010.


Balik lagi ke Oktober 2010
(Back to October 2010)

Gua masih kelas 11, jaman-jaman gua baru masuk kelas IPA, stres banget masuk kelas IPA tapi ga pinter eksakta terus jadinya nilainya jeblok semua deh, PR banyak begadang mulu pusing sama rumus. Giliran taun itu kita ada live-in, gua senengnya bukan main! Akhirnya bisa jauh-jauh dari rumus, terus main di desa bareng temen-temen sekolah.

I was in grade 11, in grade 11 classes are divided into science class and social class, and I chose science class. Was super stressed out everyday facing formulas, numbers, sleepless days and many else in class. So when school held annual live-in, I was super happy because I could kick all of those sh*t things ahead from my mind, having a leisure time with friends in nature!


Buat yang ga tau live-in, itu semacam kegiatan sekolah gitu lah yang tinggal di desa dan ngalamin kehidupan di desa gitu. Kita nginepnya bukan di wisma atau hotel gitu, tapi nanti setiap anak bakalan ditaruh di rumah penduduk setempat dan bakal dianggap "anak" sendiri, jadi kita punya "induk semang" di sana. Yah paling kegiatannya di situ bantuin induk semang di sawah dan sebagainya jadi anak desa gitu. Seru kan? Tapi yah kalo pulang bikin laporan live-in gitu buat sekolah. Biasanya sih sekolah swasta yang ngadain, gua ga tau sekolah negeri ngadain beginian apa nggak.

For those of you who doesn't any mind about what "live-in" is, it's a homestay in the village, so every student will have homestay parent. In 3 days you will help your homestay parent, such as farming, and enjoying the beauty of mother nature in village. It's like a refreshing environmental learning, but at the time you go back, you have to make a report. Such a fun, uh?


Sementara itu, kita di sekolah udah di-briefing sama guru-guru. Macem-macem lah, mulai dari bawa apa aja, sampe kalo di desa nanti jaga omongan juga. Sampe akhirnya H-1 malem gua lagi packing sambil asik chatting ngakak bareng Tika + KS di Skype, bokap nanya sama gua.

We'd been briefed by teachers everything that we had to bring etc. D-1 before going to the village, I packed everything for the next 5 days while chatting at Skype with Tika and KS. My Dad came into my room and asked me.


Bokap : Kamu emang mau pergi ke mana sih live-in? *doi belom tau*
Gue : Ke Muntilan, bilangnya sih di surat edaran di deket Merapi.
Bokap : HA? KE MERAPI? Merapi tuh mau meletus tau, liat di berita!

Dad : So, where will you go tomorrow? *he didn't know*
Me : Muntilan, the teachers said it's near from Mount Merapi.
Dad : WHAT? GO TO MERAPI? Merapi will explode soon, you know? Check the news!


Jadi lokasi live-in gua ada di Kota Muntilan, Kabupaten Magelang, Provinsi Jawa Tengah. Kota Muntilan itu adanya di lereng Gunung Merapi. Gua ga tau apa-apa, abis jarang nyetel tivi waktu itu. Ternyata gua baru tau kalo ternyata status Gunung Merapi sebagai salah satu gunung berapi paling aktif di dunia lagi dalam status waspada, naik satu tingkat dari normal aktif.

So, my homestay location is in Muntilan City, Magelang Regency, Central Java Province. Muntilan is located in slope of Mount Merapi. I didn't know anything as I rarely watched TV at that time. And I just knew at that time Mount Merapi, as the one of the most active volcanic mountains in the world, has reached the level 2 alert from level 1.


Pantesan dari minggu kemarinnya ada pertemuan orang tua di sekolah ngebahas live-in di Muntilan, bokapnya salah satu orang tua murid ada yang nolak mentah-mentah suruh batalin live-in karena status Gunung Merapi jadi waspada. Guru-guru bilang mereka tetep ngelaksanain live-in karena pastor setempat sebagai penanggungjawab bilang di situ aman dan dia bisa jamin. Hmm bokap nyokap sih biarin aja sekolah bilang aman, bodo amat lah yang penting pergi live-in horeeeee.

So exactly, that was the reason why some parents of my friends told to teachers in the parents meeting to cancel the homestay, but the teachers declined the idea as the homestay event organiser in Muntilan said it was save. My parents were one of the parents who let me go to Muntilan, whatever, LET'S GO HOMESTAYING YEAY!



Briefing. Mam' Yo + Pak Sukris.



Hari pertama dimulai
(Started the first day)

Disuruh kumpul di sekolah jam 10-an, tapi..... jadinya lama banget berangkatnya sekitar jam 2-3 gitu karena bisnya belom dateng. Terus kita pada dibagiin kaos live-in buat identitas gitu nanti di sana, kaosnya warna abu-abu. dan buat ngisi waktu kosong kita pada foto-foto gaje.

We were told to gather in school around 10 AM, but the next announcement said we would go at 2 or 3 PM because the buses hadn't arrived. We were given the gray homestay event's T-shirt, we changed our clothes with that tee, and took some pictures while waiting the buses.



Ga banyak berubah kan gua dari 4 taun lalu? Paling gua waktu itu masi pake kawat gigi.
Prisil (nyelip), KS, Rere, Ubi, Tika.
-
There are not so many changes of mine between myself now and four years ago,
I got my my teeth braced at that time. :)

KC, Ubi, Chelle, Onel.


Onel, Ubi, Tika.


Ngajakin Pak Johan si guru agama nyentrik foto bareng!
KS, Ubi, Afgan, Pak Johan, KC, Onel, Gaby, Ijan, Tika.
-
We took a photo with our funky yet super funny teacher, Mr. Johan!


Seinget gua ada beberapa anak sih yang akhirnya ga bole ikut live-in sama orang tuanya takut kenapa-napa di sana. Suer bete banget lama abis, ini mah sekolah pasti sengaja suruh datengnya dari jam 10 biar amit-amit kalo ada yang telat masi bisa ke sini. Yah tapi karena berangkatnya masi lama, jadi yah ada bagusnya juga sih buat yang masi ketinggalan barang gitu tapi masi mau balik lagi, contohnya adalah si Dokter Cinta kelas 11-IPA yaitu Yoshua Pieter alias YP.

Some of my friends weren't allowed by their parents so they didn't came to school. Super bored waiting the buses, I think school calculated the chance of students who would come late. Well, it's an advantage for some students who forgot to bring something before going to Muntilan, like my class' "Doctor Love", Yoshua Pieter a.k.a YP.


YP : ANJRIT YA AMPUN!
Teman lain : Kenapa Yep'?
YP : NJIRRRRR GUA LUPA BAWA KOLOOOORRRR!!!!! *langsung lari-lari ke luar sekolah*

YP : OHMYGODD*MNSH*T!!!!
Friend : What's wrong dude?
YP : SH*T, FORGET TO BRING MY UNDERWEARS!!!!!!! *running out outside school*


Anjrit gua denger YP lupa bawa kolor sampe ngakak guling-guling bareng yang lain, YP langsung ngibrit pulang ke rumah itu ngambil segepok kolor buat nanti di sono, untung rumahnya deket sama sekolah. Lebih mirisnya sih untung dia inget, kalo nggak... masa ga pake kolor 5 hari di situ? Yah minimal masa 3 hari ga pake kolor? Kan kalo cowo konon katanya bisa pake kolor side A - side B, jadi cuma bisa buat 2 hari. :''''))))

Rolling on the floor laughing with other friends while hearing that HAHA! He went to his home quickly for taking his undies. Luckily his house is near from school, and he remembered the undies LOL!


Akhirnya bisnya datang deh...
Sekitar jam 3 sore baru berangkat dari sekolah, bisnya buat yang berangkat ini dibagi per desa biar gampang dibaginya nanti pas sampe di tempat. Gue sama Tika duduknya di belakang. kita di bis sempet norak karena bisnya ada WC-nya, waktu berangkat sih gue sama sekali ga pake WC-nya.

At 3 PM we went to Muntilan from school, the passengers are grouped by the villages they would stay. Me and my chairmate, Tika, sat at the back row. And this was the first time I saw the bus with restroom.



Pas berangkat mau masuk tol, ujan rintik-rintik.
-
It was drizzling when we would go at that time.

Rombongan bus gua.
-
Students at my bus.

Flyndie + Rayna, Fly lu kenape?
-
Fly, what's wrong with you? LOL.

Chelle + Cella, duduknya di depan gua dan Tika.
-
The girls sitting in front of me and my chairmate.



Ternyata agak susah sih pake WC-nya, contohnya adalah sebagai berikut.
Albi : *masuk WC*
Bis : *nikung tajam ke kiri*
Pintu WC : *terbuka dengan lebarnya*
Albi : WEH WEH WEH!! *panik*

It was so hard to use the restroom in the bus, for example Albi was panic when he peed and the door was opened when the bus turn to left.


Willy si susu bantal + Albi.


Kiwi : *gantian masuk WC*
Bis : *nikung tajam ke kanan*
Pintu WC : *terbuka lagi dengan lebarnya padahal Kiwi asik pipis*
Kiwi : *panik, terus langsung tutup lagi pintunya*

Same as Kiwi, he was also panic with the restroom door which opened when he peed.


Bima + YP, yang duduk di samping gua.


YP : Ih susah banget masa pipis di WC bis.
Gue : BUAHAHA emang 'napa Yep'?
YP : Abis WC-nya udah sempit, terus "nembak" pipisnya susah, jadi belecetan gitu. T3T

YP : Eh, so hard to pee in the bus' restroom.
Me : HAHA what's wrong?
YP : The restroom is so small, and the bus shakes, so hard to pee in the bowl. =__=



Hayoloh lagi pada main apa.
-
Whatcha doing?


Muka lu semua kenapeeee?????
-
What's wrong with your faces, guys????


Pemandangan sepanjang jalan.
-
The view along the way.


Rasanya seneng banget deh bisa pergi jauh sama temen-temen rame-rame. Seharian di bis tapi kita ga ada matinya, ada aja topik yang bisa diomongin sama temen-temen lainnya seharian. Akhirnya sampe malem, mampir di salah satu rumah makan yang ada di rest area, entah kita jam segitu udah sampe daerah mana, makan sampe puas deh.

It's such a happy escape to go with friends together. Sitting in the bus all day long, but we never stopped talking each other. At the night, we stopped at diner at rest area.


Bis yang lagi parkir.
-
The parked bus.


Lagi ngantri makanan.
-
Queueing for dinner.


Jejen, KS, Tika, Ubi.


Makan!
-
FEAST!


KS si bidadari.
-
KS the fairy.


KS versi sebelum dan sesudah dikasi senter sama Willy HAHAH!
-
Before and after highlighted with flashlight by Willy HAHA.


Ubi, KS, Fiola, Cella, Tika, Onel, Jejen.


Willy, Onel, Cella, Fiola, Fiola, David, KS, Jeremy, Intan, Tika, Chelle, Harry.


Malem itu perjalanan lanjut lagi, dan akhirnya sampai di Tegal terus turun di toilet MURI, yang katanya POM bensin dengan toilet terbanyak se-Indonesia, totalnya ada 107 pintu. Bayangin WC cowonya deh tempat pipis berdirinya pasti panjang banget. Anyway toiletnya SUPER BERSIH! Jarang-jarang bisa nemu toilet kayak gitu di POM bensin, tapi numpang pipis di sini bayar seribu.

After finished eating, we continued the journey, hours later we arrived at Tegal City to take a rest again. We arrived at the gas station which has the most many restroom in Indonesia, with total 107 restrooms. So let's imagine how long the urinoirs at gents restroom. Anyway, the restrooms were super clean, so rare to find the clean restroom at gas station, and... you must pay Rp 1000 after you use the restrooms.



Toilet cewek.
-
Ladies restroom


Dan di situ kan ada minimarket sama kafe, pada banyak yang ngopi, sedangkan gue niatan beli sikat gigi sama odol buat sikat gigi massal di situ bareng Tika, Fanie, Grace. soalnya mulut gue udah bau banget udah kayak napas naga setengah mati gara-gara makan terus kurang minum gara-gara takut pipis... akhirnya malem itu mulut bersih kembali, seger abis!

Many friends of mine having cups of coffee at that night, I bought tooth brush and tooth paste to brush teeth with Tika, Fanie and Grace. 


Minimarket.


Istirahat sebentar.
-
Taking a break.


Masuk hari kedua
(Day 2)

Gua itung hari kedua yah karena udah lewat jam 12 malam. Dari toilet MURI malem itu lanjut jalan lagi, ngeliat di jendela udah cuma hitam semua, sawah gelap-gelap. Dan ga sampe di situ..... kita sempet transit di tempat jualan wingko babat. Walah! padahal udah asik-asik tidur gitu sekitar 2 jam malah bangun lagi, istirahat 1 jam. Ga bisa tidur gara-gara banyak anak-anak yang jalan-jalan di bis. Dan baru kali ini gue kurang tidur parah, tadinya udah tidur sekitar 1 jam tapi bangun gara-gara kedinginan. Ga ada kerjaan nungguin 1 jam, gue foto-foto.

I counted it as day 2 because it was already 12 AM. From "Toilet MURI" we continued the journey, saw everything was black outside.... and the next stop was at wingko babat (Javanese traditional snack) shop. After that, we slept in the bus, awaken up, and took a rest about 1 hour. We couldn't sleep as many friends of mine walking inside the bus, I was chilled and woke up. Later, I took some photos inside the bus.



Mario + Albi.


Ando yang juga sama-sama motret.
-
Ando, my friend, who was bored and was taking a picture like me.


Tika si temen sebangku gua.
-
Tika, my chairmate.


Sama Willy.


Akhirnya bisa tidur juga
(Finally I could sleep)

Gua udah keabisan topik sama Tika, setelah jam 1 berangkat dari tempat wingko babat, gua tidur lagi 1 jam. Ternyata 2 jam kemudian, bis-bis berhenti di tanah kosong. Ternyata jadwal berikutnya adalah berdoa Rosario di Gua Maria Kerep (ternyata sudah sampai di Ambarawa). Duh gue kira langsung bablas bangun-bangun udah di Muntilan. Tidurnya begitu, kepala gua penat banget asli.

Me and Tika runned out of topics at that night so we slept again about an hour. Two hours later, the buses stopped at parking place. The next schedule was praying Rosary at Gua Maria Kerep Ambarawa. Duh, I thought I woke up in Muntilan, exhausted so much.

Semua disuruh turun dari bis, dan rombongan dibagi per kloter karena ke Gua Maria naik angkot carter-an. Gila angkotnya sihhhh jagoan loh tancep gas di tanjakan belok kiri kanan sampe kita semua hening di dalem ga ada yang ngobrol saking seremnya.

We stepped out from the buses, and the students were divided into small groups to be picked up with angkot (mini van). Wtf felt like riding rollercoasters when picked up by angkots at that morning, they went so fast when went to up of the mountain!


Sebelum doa.
-
Before praying.


Uda gitu, masuk komplek Gua Maria, duduk di depan Gua Maria-nya, terus doa Rosario. Duh gua sih asli ngantuk banget....... kan doa Rosario kan ada doa Bapa Kami, Salam Maria sama Kemuliaan tuh. Giliran doa Salam Maria gua tidur, giliran doa Bapa Kami sama Kemuliaan gua baru komat kamit doa. *ampuni hamba ya Tuhan*

So drowsy while seating in front of St. Mary's Cave for Rosary praying, even I skipped all of those "Hail Mary" to sleep, and just pray the "Our Father" and "Glory" part. *forgive me Lord*


Nongkrong bareng abis doa.
-
After praying.


Manusia photobomb, si KS.
-
KS, the photobomb man.


Matahari terbit dari kota Ambarawa.
-
Sunrise from Ambarawa City.

Abis doa.
-
After praying.


Ubi + Tika.

Rere, Harry, Tommy, Ubi, KC, Mike.

Gerbang komplek Gua Maria.
-
The gate.



Gunung Merapi dari Kota Ambarawa.
-
Mount Merapi from Ambarawa City.


KS si manusia photobomb, Bu Tiur, Rayna.
-
KS the-photobomb-man, Ms. Tiur, Rayna.

Eh ada Ando si Roti-Bun.
-
Ando, the bun-head look alike.


Cella + Tika bonus KS si manusia photobomb.
-
Cella + Tika, with KS the-photobomb-man.


Jam 7 pagi, balik lagi ke tempat parkir bis dan berangkat ke lereng Merapi. Karena udah kecapekan dan celeng, akhirnya kita semua uda diem di bis dan gua sendiri ketiduran di kursi gara-gara rontok. Pemandangan di jendela bis semuanya udah ijo-ijo sama ada sinar matahari, bagus deh... tapi guanya uda kecapekan dan akhirnya semuanya gelap deh...... *ngorok*

7 AM, went back again to buses and continued the trip to Mount Merapi. Super exhausted, so we slept at the chairs. All of the view outside was green and sunlight came through the windows, it was very nice, but couldn't enjoy the view anymore as my eyes were closing themselves.


Gimana cerita petualangan kita semua di Merapi setelah gua bangun tidur?
Tunggu cerita selanjutnya yah.

About the next story in Merapi, wait for the the next post. ;)



Sampai jumpa di post selanjutnya.
-
See you at the next post.


Photo credit : Tika + Grace.



Toilet MURI Tegal
SPBU MURI 44-52108 
Jl. Mayjen Soetoyo, Purwahamba, Tegal
More photos : click here


Gua Maria Kerep Ambarawa
Paroki Santo Yusup Ambarawa
Jl. Mgr. Sugijapranata No. 56 Ambarawa 50614
Telepon (0298) 591028 Fax (0298) 596344
Koordinat GPS : S7°15'17.2" E110°23'56.9"
Akses jalan: S7°15' 37.3' E110°24' 0.5'

Saturday, August 23, 2014

HYDE Kemang

There's a secret hyde-ing behind this H.


My holiday seems so flat, I don't go anywhere and get myself everyday sitting in front of my laptop and doing stuffs that I couldn't do when I had classes in university. Seems fine for me, am enjoying it. Few days ago, my high school buddies "kidnapped" me to enjoy the day with them together, wearing some nice dress (usually I just go hanging out somewhere with casual shirt) and going to Kemang.

But at D-day, I couldn't awake as my sleeping rythm is error on this holiday and I got a wake up call. Such a mess, I got myself in hurry to prepare. I wore a nice outfit, but less of make up at that day HAHA. So, pardon my sleepy face and baggy eyes of mine on the next photos you'll look.


HYDE
The moment I know this place first time, when I was going out with my fellas from our dinner at Gulai Tikungan Blok M (recommended hawker food!). So, when we were reaching LIN Ice Cream, we saw the beautiful greenhouse-look-alike place, and quickly fell in love.



And I was here with my friends : Jason, Aim, Cella.


The atmosphere was humid inside, although the air conditioners were turned on. The interior were the mixture of minimalist yet luxury, with the touch of paintings on the wall, and the unique giant letter. My eyes were still atrracted with what Hyde is hiding from us, it was like we were sitting in the middle of hidden enchanting garden. I'll take you to the mini tour of Hyde.



The bar, with touch of gold and silver.



The unique giant letter, seems like the mini garden.


Floral painting on the wall.


I love this corner.


The bar using blue colored rattan chairs. 


The minimalist chandelier hung at the top.
As you can see, the roof was made of glasses, and covered by the cloths to reduce the sunlight.


I love the big windows inside, sunlight easily came through.

The standing by waitress.


Who doesn't like to linger?


We do love to linger. :)
Pardon my sleepy face.



What did we order?


Strawberry Flavored Tea. (Rp 25.000)


Peach Flavored Tea. (Rp 25.000)


The teas surprised me, they came in the big size glasses. It was tea with slice of fruits in the glass, Marcella's was strawberry tea, and mine was peach tea. How lovely to see the real slices of peach inside the glass, they gave the taste of fresh fruits to the tea.


Nice to try. :)


Peppermint Tea. (Rp 25.000)


Camomile Tea. (Rp 25.000)


Nothing special with the tea. If you order the tea, you will be served with hot water in a cup and sachets (actually, it's Dilmah Tea). Just pour the tea powder from the sachet and stir it, and add some sugar if you want.



The boys, Aim caught some flu so he prefer hot tea.


Lava Cake. (Rp 55.000)


At the first time, I thought this one was just an ordinary lava cake, you cut it and the chocolate sauce melts. But really, it wasn't. They used peanut butter instead of chocolate ganache, and I felt the peanut butter melts in my mouth scrumptiously. Really, it wasn't ordinary lava cake like the others, I can name it the most favorite lava cake I ever eat.


Earl Grey Cremeux. (Rp 55.000)


Curious enough with the name, so we decided to order this one. This one was a unique dessert, cylinder-shaped, shiny, looks creamy, and even we didn't even see dessert like this before. Named "cremeux", means "creamy". Cremeux is a dessert with unique texture, it mostly like a mousse but it's more solid and colder, like pudding. Served with earl grey tea infusion, chocolate chiffon, earl grey sable cookies, white chocolate soil, chocolate decor and jelly. But seems all of those things didn't make any unity in its presentation. Recommended enough if you like to taste the new things.



The texture and details.


#handsinframe! Ergh... I think it must be #fingersinframe


I love Hyde's service. They served us nicely, and even the waiter said to us we can take more photos inside Hyde, plus the kind waiter liked to help us taking some shots of us. But we little bit disappointed, the Chocolate Soil wasn't available at the time we arrived there. Anyway, nice place to hang out, so linger here and feel the airy mini garden which is hyde-ing in Taman Kemang. :)



Have a great day!


P. S : Some photos are captured by Jason, thanks buddy for your giving me your hand!





Hyde Restaurant & Bar
Jl. Taman Kemang 1A No. 8
Kemang, South Jakarta

T : +62 21 5610 3888 /
+62 817 17 0399
BBM : 26B06DFC 
BBM Channel : C00151B0A

Hours : Mon - Thur 11.00 - 00.00 (last order 22.30) /
Fri - Sun 11.00 - 02.00 (last order 11.30)





TWITTER @ARSubrata | INSTAGRAM : @ARSubrata